Recensie Avondster

Recensie Avondster
Recensie Avondster

Lees hier de uitgebreide recensie over de ‘Schitterende Avondster’, zoals deze in het Veldhovens Weekblad van 10 juni verscheen.

‘Schitterende Avondster’

Ruim 3000 jongeren van scholen uit de regio en meer dan 650 geïnteresseerde bezoekers zagen afgelopen week het theaterstuk Avondster van toneelvereniging Meer Vreugde Kern. Een heftige en confronterende productie voor jeugd, dat maar liefst 12 keer uitgevoerd werd in Theater De Schalm en thema’s als pesten, vriendschap en homoseksualiteit belichtte. Reacties op het stuk en het spel van de verschillende spelers waren overweldigend. Het script van Daniël Zevenbergen – zelf meespelend als de homoseksuele Niels – werd bejubeld om de thematiek evenals de strakke, actuele en herkenbare dialogen waar de acteurs uitstekend mee om wisten te springen. Direct startend met fel gescheld naar een kwetsbare hoofdpersoon en een intense introfilm, werd de sfeer direct duidelijk. De regie van Hedwig Mandemakers die ervoor koos alle scènes in een boksring te laten afspelen, slaagde volledig. De boksring – metafoor voor de worstelingen waar de hoofdpersoon Tijmen mee om moet gaan – en de outfits met Adidas-strepen waren een goede vondst. Aangevuld met een prachtig lichtplan, video’s van blogs en een skypefragment, en heftige muziek, werd Avondster een toneelproductie die in Veldhoven zelden is vertoond. En zeker niet op amateurniveau.

Het stuk draaide om de vijftienjarige Tijmen – afwisselend gespeeld door Daan Bogers en Mel Mennings – een eenling zonder vrienden en die op allerlei manieren gepest wordt. Uitgescholden door schimmen en online pesters op Facebook, probeert hij een vriendschap op te bouwen met Niels van eind twintig, die Tijmen toevallig vindt, maar totaal niet zit te wachten op deze jongen. Niels, gespeeld door de schrijver Daniël Zevenbergen, voelt enigszins sympathie. Hij herkent iets van zichzelf in Tijmen, maar heeft eigenlijk geen zin om zich als mentor op te stellen. Richard, Tijmens vader en gespeeld door voorzitter Johan Sanders, stelt zich dominant op door zijn onwetendheid en onmacht om Tijmen te kunnen helpen. Tevens wordt zijn hoofd steeds weer op hol gebracht door zijn nieuwe vriendin Carla – gespeeld door Daniëla Bogers – die zijn aandacht opeist omdat ze daar zelf zo naar snakt. Tijmen wordt ook niet echt geholpen door de lerares Elise – Carin van der Velden – die Tijmen denkt te helpen maar hem juist nog meer lijkt te kwetsen. Niels’ beste vriendin Lily – Charlotte van Wuijtswinkel – een vrouw in een duidelijke midlifecrisis, is de enige die als helper op de voorgrond treedt, door fel in te gaan tegen pesters, maar vooral eist van Niels dat hij Tijmen zal helpen als vriend.

Aan het eind van het stuk dat opbouwt naar een heftige climax waarin het publiek enkele felle en confronterende scènes onder ogen krijgt, zijn de meeste bezoekers stil en zijn er verschillende tranen te ontdekken. Juist ook de scholieren laten hun emoties gaan, al zitten er ook een stel bij die juist heftiger reageren om zich een houding te geven. De acteurs laten zich daardoor geen moment van de wijs brengen en met luid applaus wordt de cast en het gehele team eromheen overladen. Bijna iedereen was het er over eens: dit zijn thema’s die jongeren, maar ook volwassenen aanspreken en waar ze moeten over nadenken. Niks anders dan lof voor Meer Vreugde Kern die het aandurfde om een zelf geschreven in een moderne setting met veel actuele referenties op de planken te brengen.