Liefde en acceptatie vormen de thema’s van EEUWIGHEID

Liefde en acceptatie vormen de thema’s van EEUWIGHEID
Liefde en acceptatie vormen de thema’s van EEUWIGHEID

Uit het Veldhovens Weekblad, van Ad Adriaans:
Liefde, in hokjes denken, acceptatie en keuzes maken vormen de ingrediënten van het stuk EEUWIGHEID dat Daniël Zevenbergen van toneelvereniging Meer Vreugde Kern (MVK) schreef. Op 17 en 18 september voert MVK de voorstelling op in Theater de Schalm.

Zevenbergen speelde al talloze rollen in de ruim 20 jaar dat hij lid is van de Veldhovense toneelvereniging. Vorig jaar had hij voor het eerst de regie over een stuk dat hij zelf schreef. “Dat was een heel andere uitdaging. Ik wilde een keer uitproberen of ik het regisseren in me had. Het was lastig om een andere rol aan te nemen binnen een groep waarmee ik normaal toneel speel. Ook de extra bemoeienissen die erbij komen kijken vond ik lastig. Alle beslissingen moet je zelf nemen. Daarin zat voor mij de grootste gewenning.” Maar het is hem goed afgegaan, zegt hij achteraf. Een ervaring rijker staat hij nu met het zelfgeschreven stuk EEUWIGHEID weer als regisseur tussen een groep acteurs. “Ik ben nu duidelijker in wat ik wil. Daar waar het nodig is, ben ik directer en ik heb een beter zich op wat werkt en wat niet werkt.”

Terwijl Nederland vorig jaar in een lockdown zit, schrijft Zevenbergen zijn stuk. “We wilden als vereniging wel een stuk spelen. Ik had een idee voor een verhaal. Het gaat over een getrouwde vrouw die op latere leeftijd verliefd wordt op een andere vrouw. Het is iets dat in mijn optiek nog nooit zo op het toneel verteld is.” Omdat hij de rol door Daniëla de Ron wil laten spelen, legt hij zijn idee aan haar voor. De Ron: “Ik vind het geweldig en bijzonder om deze rol te spelen.”

In mei 2020 start Zevenbergen met schrijven en binnen 2 maanden ligt de eerste versie op tafel. De regisseur en De Ron hebben de afspraak gemaakt dat ze allebei achter het script moeten staan. “Het is deels autobiografisch. Het is belangrijk dat Daniëla zich er goed bij voelt.” De Ron: “Ik speel een getrouwde vrouw van 50 die verliefd wordt op een persoon, en dat is een vrouw. Het is precies zoals ik dat echt heb meegemaakt. Ik koos er niet voor, maar het overviel me.” 

Vorig jaar is van augustus tot december gerepeteerd tot er weer een lockdown afgekondigd wordt. In maart van dit jaar pakt de groep de repetities weer op. De opgelopen averij heeft tot gevolg dat 2 spelers door omstandigheden zijn vervangen door andere. Corona staat de 7 spelers niet in de weg. Zevenbergen heeft het stuk zo geschreven dat iedereen 1,5 meter afstand tot anderen kan houden. “Fysiek contact is uitgesloten en toch is er voldoende chemie”, zegt De Ron veelbetekenend. 

Op 17 en 18 september voert MVK het stuk op in De Schalm. “Er is geen pauze tijdens de uitvoering. Het stuk bouwt op naar een climax. Door een pauze gaat de energie er uit”, legt de regisseur uit. Hij stelt dat het een hedendaags stuk is over liefde en acceptatie dat mensen aan het denken zal zetten. Hartslagen
Hartslagen

De wereld van het daten kent vele verhalen; Benjamin vindt…

Vrek!
Vrek!

In de wereld van de hebzuchtige mediamagnaat Harpagon draait het…

Het Dagboek van Anne Frank
Het Dagboek van Anne Frank

Anne Frank, Anne. Een Joods meisje van 13 jaar. Samen…